måndag 13 oktober 2014

Dags för expansiv finanspolitik

Bordet är avdukat, meddelar Magdalena Andersson. Det är underskott i finanserna. Som det ju brukar vara när borgarna lämnar nota bene.
Ändå hävdade Borg ända in i det sista att ekonomin skötts så bra. Det är inget fel att ha tillfälliga underskott om man gör investeringar. Problemet är att alliansen inte gjorde det. De delade bara ut skattelättnader till folk, ju rikare desto mer och bidrag till dem som redan har.
Nu vill de rödgröna föra en annan politik. Då gäller det att verkligen investera (och låna för att göra det), så att de i åtta år stillastående hjulen börjar snurra igen. Det är så det skapas jobb. Det är så man får in skatteintäkter.
De borgerliga gallskriker nu för att man måste höja skatten. Ja, om de inte varit så generösa med att dela ut statens pengar till redan välbärgade, så kanske man inte behövt höja lika mycket nu.
Och de borgerliga gallskriker också om överskottsmålet. Det kan inte vara ett egenvärde i ett mål som hindrar nödvändig utveckling.
Magdalena Andersson har gått på samma skola som Borg. Hoppas hennes samarbetsparter är klokare än hans och hindrar henne från total dominans på finansdepartementet. Nu måste det satsas!

3 kommentarer:

 1. Alliansen brukar räkna hem köpeskillingen för diverse gemensam egendom och verksamhet, som sina investeringar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, deras idé om intäkt var ju att sälja stadens egendom. Frågan är hur de tänkt få intäkter när de sålt allt?

   Radera
  2. Jo, men jag menar: "Vi har åstadkommit si och så stora investeringar i välfärdssektorn." Så kan man omformulera utförsäljning.

   Radera