lördag 4 oktober 2014

Har vi fått en vänsterregering?

Deklarationen är avgiven och ministrarna klara. Har vi fått en vänsterregering? Enligt borgarna står vi förstås redan vi avgrundens rand, men det måste de ju tycka.
Det finns en del ljuspunkter trots allt, framför allt vad gäller jobben och sjukförsäkringarna. Där är regeringen tydlig: taken ska höjas, fas 3 ska bort, lika villkor ska gälla för alla på arbetsmarknaden. Riktigt bra!
Bra är också att Sverige erkänner Palestina. Om vi kan ha en progressiv utrikespolitik, där Sverige kan gå i bräschen för andra EU-länder på detta område, kan mycket vara vunnet. Allt kanske inte heller bara ska handla om Ryssland och USA, vilket i mycket varit fallet under de senaste mandatperioderna (även om det är nog så viktigt).
Men sen blir det otydligare. Vad innebär en klimatsatsning konkret? Högre kvalitet i vård och omsorg, men vinsterna kvar, hur garanteras det? Kärnkraften ska avvecklas- eller inte, i alla fall inte nu. Mycket luddigt.
Och sen allt som inte blir av, med eller mot regeringspartiernas önskan:
Fortsatt nedsatt krogmoms - otroligt dyrt och ineffektivt
Fortsatt RUT, men utan läxhjälp
Mera JAS
Friskolor och skolpeng blir kvar, en garanti för att pengarna kommer att fortsätta styra i skolan
Obligatoriskt gymnasium - det är ju inte där skolproblemen ligger. Att elever inte ens kvalificerar sig för gymnasiet eller hoppar av under första året är ju de stora problemen, vilka kan hittas i grundskolan. Det är ju där satsningarna ska in (och bort med penningstyrning).
Nej, ingen vänsterregering direkt. Och det som kan kallas vänster kommer att få problem att gå igenom i riksdagen.
Njut nu Löfven, för underbart är kort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar