tisdag 9 december 2014

USA - ett gränsöverskridande land

Kan USA sjunka lägre? Nu har senaten publicerat en rapport om CIAs tortyr och olagliga metoder under den märkliga flaggen av att bekämpa terrorism.
Men det är ju inget nytt. Wolfgang Hansson skriver i AB om att bilden av USA skadas av rapporten. Men det är väl mest självbilden som tar skada. De flesta som följt USAs framfart i världen sen Vietnamkriget och framåt, vet att hög moral och internationella konventioner aldrig betytt särskilt mycket i detta våldsbejakande land.
Vi har läst om massakern i Song My 1968. Pentagonrapporten 1972 berättar om USAs inblandning i ett antal staters inre angelägenheter. Warrenkommissionen från 1974 avslöjar president Nixon och hans korrupta regim. Och sen det s k "kriget mot terrorn" startade med George W Bush har alla gränser överskridits.
Internt har man fattiga på u-landsnivå pga en nyliberal politik som utarmat landet och som f d apartheidstat lever och frodas rasismen i fattigdomens spår. Och vi har lärt oss med all önskvärd tydlighet att vita snutar aldrig kan göra fel, åtminstone inte när det gäller svarta medborgare.
Dessutom väljs man till officiella yrken som domare, åklagare, polismästare etc i USA med tillhörande valkampanj, som i sin tur kräver pengar. Som i sin tur skapar korruption.
Det finns mycket spännande i USA, men staten och dess institutioner hör inte dit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar