tisdag 30 december 2014

Hopplöst på miljöområdet

Jag misströstar. Det ska man väl inte göra så här inför ett nytt år, men när det gäller klimat- och miljöfrågorna ser jag föga hopp.
Sverige har haft sitt varmaste år hittills sen mätningarna började och det gäller för flera av världens länder. Men inte den enklaste miljöåtgärd tycks kunna genomföras.
Ta t ex de här lastbilsföretagen, inkl Volvo och Scania, som gått ihop i en kartell för att förhindra att miljövänliga transporter utvecklas. Egentligen agerar man ju mot bättre vetande; att utveckla miljövänliga transporter skulle ju kunna bli jättelik konkurrensfördel. Men i kvartalskapitalismens tidevarv tar det för långt tid att investera i något nytt, så man håller fast vid det gamla även om det t o m är olagligt.
Jag minns i slutet av 90-talet och vi skulle köpa ny bil. Varför fanns inga miljöbilar till rimliga priser? Istället satsade t ex Volvo på motsatsen; jättelika bensinslukande stadsjeepar, som snabbt blev omåttligt populära. Innerstan vimlar av dem. Om Volvo under 90-talet utvecklat vettiga hybrider skúlle de kunna ha varit världsledande. Istället såldes företaget till kineserna och deras "miljöintresse" känner vi ju till. Se där ett svenskt varumärke som bokstavligt släpas i smutsen.
Och i den s k decemberöverenskommelsen har man nu bestämt att man ska ha blocköverskridande energisamarbete. Och i det gänget finns ju bara kärnkraftsförespråkare (centern har ju sen länge övergivit sitt motstånd). Tyvärr ser framtiden dyster ut när det gäller de här frågorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar