tisdag 16 februari 2016

Låg lön ökar bidragsberoendet

PR-byråerna går på högvarv just nu. Det lobbas som aldrig förr. Framför allt om vikten av att låga löner och för inträde i Nato. Man måste vara noga med källkritik när man tar del av dagens nyhetsutbud.
Beträffande låga löner är det ingen tillfällighet att lobbyingen pågår just nu. Dels har vi många nyanlända, som man säger sig värna om, dels pågår en avtalsrörelse där det som vanligt handlar om att anställda ska ha så lite betalt som möjligt ur arbetsgivarnas perspektiv. Trots att många stora företag gör allt för att undanhålla skatt (för Ikea 9 miljarder kr. Tänk om statskassan bara fått denna förstärkning).
Borgarna och deras lobbyister hävdar att det blir lättare för nyanlända att få jobb om de får låg lön. "Bättre ett jobb än inget alls" är deras mantra. Men om det inte går att leva på lönen, måste ju personerna få bidrag, bostadsbidrag och kanske socialbidrag. Och bidrag är ju det värsta borgarna vet (såvida de inte går till företagen).
Då är det väl bättre samhällsekonomiskt att anställa dessa personer i offentlig tjänst. Då går ju skattemedlen direkt till medborgarservice, samtidigt som de får en lön att leva på och kan betala skatt.
Bättre än omvägar över rot och rut.

2 kommentarer:

 1. Om lönerna sänks, vilket är borgarnas våta dröm, ökar arbetslösheten eftersom efterfrågan av varor och tjänster kommer att minska. Ska det vara så djädra svårt att förstå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man vänder sig inte till fattiga målgrupper. Kortsiktighet är kärnan i kapitalismen.
   Den yttersta cynismen är ju faktiskt att ropa på marknadshyror och låga löner samtidigt.

   Radera