torsdag 17 februari 2011

Den sjuka sjukvården

Stockholms sjukhus bågnar av patienter skriver DN. Patienter får ligga på golvet i brist på vårdplatser på akuten och man skickar hem folk som borde få stanna kvar. En lek med liv och död m a o.
Men vad kan man vänta av ett landsting med moderata Filippa Reinfeldt i spetsen. Men det är inte bara hennes fel, undergrävandet av Stockholms sjukvård började redan på 90-talet. Då lade man ner ett antal av Stockholms akutsjukhus, trots att man borde insett att befolkningen åldrades, med ett större vårdbehov. Vad händer om en allvarlig epidemi bryter ut? Finns en krisplan?
Vad man borde göra är att åter öppna en del av de sjukhus som nu håller på med specialistvård, som St Erik och Sabbatsberg, för akutvård. Det kanske räcker med några avdelningar på varje sjukhus så att specialistvården kan vara kvar också. Men ser man något av detta? Nej, skattesänkningar är viktigare än något annat.
Samtidigt inför man helt orealistiska vårdgarantier och ska desutom bestraffa dem som inte lever upp till kraven (men får de förutsättningarna?) Och så föreslås en bonus för dem som klarar kraven (på dem som har ska mer medel spenderas).
Det misslyckade vårdvalet har nu t o m Filippa fått inse inte fungerar. Vård, skola och omsorg är inte jämförbara med vanliga affärer där man går och köper sina varor. Och vi som utnyttjar dessa skattefinansierade förmåner är inte heller kunder utan medborgare, som kan förvänta oss att de skattemedel vi betalat in ska hanteras på effektivaste sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar