lördag 19 februari 2011

President utan mandat

Arabvärlden är i uppror. Äntligen börjar man tydligt protestera mot övergrepp och förtryck. Det finns hopp om demokrati (eller så väntar nya despoter i kulisserna).
EU vet inte hur man ska ställa sig. Så de ligger ett steg efter och försöker läsa av utvecklingen. USA är helt olyckligt. De ser inte alls positivt på den här utvecklingen. USA har aldrig varit för förändringar där stater kan komma att tänka självständigt.
Det är sorgligt att se hur Obama får ge upp varje idé om förändring. Han kommer dessvärre att ha förbrukat sitt förtroende till nästa mandatperiod. Han kan inte stänga Guantanamo, inte rösta för en pro-arabisk resolution om att förklara Israels bosättningar illegala, i FN, inte höja några skatter för att förbättra USAs ekonomi och genomföra reformer i hela folkets intresse.
Det är naturligtvis bra att presidenten inte är enväldig, men man kanske inte borde föra sånt väsen i presidentkampanjerna om presidenten ändå blir helt handlingsförlamad av kongressen. Kanske borde mer krut läggas där i USAs märkliga styrelseskick.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar