lördag 5 februari 2011

Det var ju inte så här det skulle bli

Oppositionen är svag. Och när den äntligen gör något blir det dubbelfel. Oppositionen ville markera att regeringen och regeringskansliet växt för mycket (särskilt med två nya statsråd) och föreslog en besparing, som till slut landade på 300 miljoner. Kanske vet inte riksdagsledamöterna hur regeringskansliet fungerar (vilket i sig är anmärkningsvärt i så fall) och såg för sig ett antal avskedade politiskt sakkunniga m fl. I varje fall hade man inte majoritet för förslaget. Förrän plötsligt SD dyker upp och gör det hela till verklighet genom att rösta med det rödgröna förslaget.
Regeringen går i sin tur i taket och rafsar på ett par veckor (om de förberedde sig innan omröstningen) ihop ett förslag på besparingar som främst drabbar Sveriges beskickningar utomlands. Det kan väl knappast ha legat i oppositionens intresse.
Pga av UDs underskott i budgeten, som varat över flera år, har Sverige de senaste fyra åren lagt ned ca 12 ambassader och konsulat. Man har visserligen öppnat några stycken (Kabul, Bagdad, Minsk, Khartoum) men de har finansierats med biståndspengar. Och nu ska man alltså lägga ner ytterligare fem, eventuellt tio. Man kan fråga sig hur Sveriges rykte i världen kommer försämras efter detta. Inte bara i de nationer som vi lämnar, utan också hos andra länder som får ta över en del av våra ambassaders verksamhet när det gäller t ex migration m m. Och vi kan kompensera dem på allt färre platser.
Och nu sitter Peter Hultqvist(s) och Carl Bildt i varsitt hörn av sandlådan och skyller på varann medan förvåningen över Sveriges beteende stiger utomlands(vi har ju klarat finanskrisen så bra!)
Stoppa detta barnsliga beteende och dra tillbaka förslaget omedelbart. Det handlar om viktigare saker än maktmäns prestige. Ta er samman!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar