torsdag 17 mars 2011

Det handlingsförlamade EU

EU bygger nu sin nya stora utrikestjänst EEAS. Byråkrater tillsätts på löpande band. Visionen är ett starkt, enat Europa, som kan tala med en röst i säkerhets- och utrikesfrågor. EU ska bli en tydlig röst i FN och tala för hela Europa.
Det lär nog förbli en vision. När det verkligen gäller har Europas länder egna agendor och intressen. Vi ser nu ett handlingsförlamat EU som på sin höjd kan fördöma det som sker i Libyen. Sen kommer vi som vanligt att säga "aldrig mer" och tala högstämt om demokrati.
Det visar sig gång på gång. Det enda EU klarar av är att peta i sånt som det ändå inte bör lägga sig i, som antalet träd i hagar och liknande.
Sveriges största fråga i EU gäller snus. EU vill förbjuda svenskt snus att säljas. Varför snus och inte tuggtobak kan man fråga sig. Men egentligen är det en petitessfråga. Det som EU möjligen skulle göra var i så fall att minska den totala försäljningen av tobak från en allmän folkhälsosynpunkt. Men EUs motto är egentligen att allt ska få säljas fritt i EUs inre marknad, skadligt eller ej. Så det här med snuset är ännu en obegriplighet.
Sverige är en stor nettoinbetalare till EU. Får vi något igen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar