lördag 26 november 2011

Dubbla tungor om arbetskrafts- och flyktingpolitik

DN skriver idag om svårigheten för utlandsfödda att få jobb. Det finns ju många orsaker som handlar ifrån svårigheter med språket till fördomar hos företagare.
Men vår käcke migrationsminister har ändå bestämt att arbetskraftsinvandring är viktig. Ja, jag kan förstå om vissa specialister kan behövas inom olika branscher. Men jag tvivlar på att det gäller restaurang- och städbranschen, som är de branscher förutom data, där det finns flest arbetsinvandrade.
Det måste ju gå att bland alla de tusentals utlandsfödda personerna inklusive arbetslösa ungdomar, finnas något av dessa jobb som kan gå till folk som redan bor här. Varför är gräset grönare någon annanstans?
Jag misstänker att många företagare ser chansen att ta hit folk som inte har en aning om våra lagar och regler på arbetsmarknaden och som heller inte blir upplysta om dem. Därutöver kan jag se en chans för små familjeföretag ägda av utlandsfödda som tar chansen att "anställa" någon anhörig för att få familjemedlemmar att komma igenom migrationspolitikens nålsöga.
Sverige talar som vanligt med dubbla tungor. Generös arbetsinvandring till ett land med 8-9 procents arbetslöshet ställs mot stenhård flyktingpolitik. Och utanförskapet består.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar