tisdag 1 november 2011

Tebjudning i Underlandet

Vad ska det bli av USA? Trots allt påverkar det även oss vem som styr detta land och hur. Förutom en usel ekonomi har man en bakbunden president som knappt vågar ta ett steg i riktning mot att genomföra sina vallöften av rädsla för att inte bli vald igen. Därmed sviker han alla dem som röstade på honom sist och de kanske inte röstar igen.
Än mer oroande är att de kanske inte ens får möjlighet att rösta även om de skulle vilja. I helgen skrev DN att flera delstater nu skärper lagstiftningen kring röstförfarandet, så att det blir allt krångligare att registrera sig. Färre ställen att göra det på och stängt på söndagar, då många kyrkor tidigare givit folk skjuts till registreringen efter gudstjänsten. Dessa åtgärder drabbar i första hand fattiga, minoriteter och den svarta befolkningen, de som i större utsträckning röstar demokratiskt.
M a o USA hittar ständigt nya sätt att urholka demokratin. Och när t o m professorer (som jag hörde på radion häromdagen) i statskunskap menar att konstitutionen aldrig kan ändras för den är given av gud, då har man all anledning att misströsta.
Man förstår varför den dominanta politiska rörelsen i USA nu kallas Tea Party-rörelsen. Politiskt befinner sig USA redan i Underlandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar