måndag 26 december 2011

Inget lyckligt slut i dagens "Livet är underbart"

Idag sänds den gamla 40-talsfilmen "Livet är underbart" på TV. Det är amerikanernas svar på "Karl-Bertil Jonssons julafton". Den svartlistades som kommunistpropaganda av McCarthys häxjägare på 50-talet.
I filmen äger huvudpersonen George Bailey en liten bank i samhället Bedford Falls. Han lånar ut pengar till vanligt folk så att de kan fullfölja sina drömmar. Men den aggressive bankmannen Henry Potter hotar att ta över också Georges bank. Han äger redan väldigt mycket i Bedford Falls och samhällena runt omkring. I en scen visar Georges skyddsängel, när George står redo att ta livet av sig, hur samhället kommer att se ut om Henry Potter får råda. Ett samhälle badande i neon och konsumism, där alla är inställda på sin egen välfärd snarare än samhällets bästa.
Dessvärre har verklighetens George Baileys nog hoppat från bron, åtminstone bildligt. För idag lever vi i Henry Potters samhälle, där t o m omsorg och skola övertagits av girigbukarna. Och i landets ledning sitter nöjda Joakim von Ankas och rullar tummarna och ser belåtet på sina starka finanser.
Men ute i Europa och USA börjar tiden komma ikapp svindlarna. Dessvärre drabbar det främst vår tids George Baileys hårdast. En ny version av "Livet är underbart" skulle inte få ett lyckligt slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar