onsdag 7 december 2011

Staden uppmuntrar misskött vård

Man hoppas varje dag att slippa mer om Carema & co. Men DN ligger i och det är bra. Nu visar det sig att staden (Stockholm) underlättar för företag som Carema att fiffla, missköta och vanvårda. Ren korruption pågår i båda ändar.
Den läkare, från vårdföretaget Trygg Hälsa, som larmade om missförhållandena på Caremaboendet Koppargården, fick sitt avtal uppsagt. Det fick också Trygg Hälsa på tre andra Caremavboenden.
Så här skriver DN:
När Trygg Hälsas avtal för Koppargården skulle omförhandlas valde staden, på Caremas inrådan, att inte rekommendera förlängning. Trygg Hälsa förlorade även sina avtal på tre andra Caremaboenden.
Enligt Hässelby-Vällingbys stadsdelsdirektör Leif Spjuth är det praxis att fråga den som driver boendet vem de vill ska utföra vården. Formellt fattar landstinget beslutet.
– Konsekvensen av lagen om valfrihet är att Carema bestämmer.

M a o bestämmer alltså Carema att de som kritiserar deras verksamhet och påtalar missförhållanden riskerar att mista sina avtal. Endast Carematrogna göre sig besvär. Är landstingspolitikerna mer än lovligt naiva eller är de cyniska? Att moderaterna vill att näringslivets inflytande ska öka inom alla områden är välkänt, men reagerar inga andra politiker? Med detta system bidrar man ju till att missförhållanden kan fortsätta.
Vi har ju redan läst om att staden ändrat i en kritisk rapport från något boende.
Leif Spjuth, stadsdelsdirektören, svarar på DNs fråga:
Men är det rimligt att den som slår larm riskerar att förlora sitt avtal därför att företaget som driver boendet har rätt att välja läkare?
– Jag har svårt att se ett alternativ som på ett effektivare sätt skulle säkerställa bra vård.

Inte underligt att det ser ut som det gör i vård-Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar