fredag 1 februari 2013

Subventionerade hyresrätter eller bostadsbidrag?

Stockholms handelskammare tror att den nya lagen om andrahansuthyrning av bostadsrätter kommer att ge 24 000 nya lägenheter för bostadssökande. Och regeringen har gett grönt ljus för bostadsspekulation och ocker med sin nya lag om fri hyressättning och förbud att överklaga till Hyresnämnden.
För det första kan man undra om det verkligen kan finnas så många uthyrningsbara bostadsrätter. Men är man rik kan man ju köpa upp några och hyra ut. En ny spännande nisch att exploatera.
För det andra: hur ska unga människor utan bostad klara att betala ockerhyror? De har ju inte ens råd att betala hyran i en nybyggd hyresrätt om de skulle erbjudas en. Regeringen vill tydligen hellre betala ut bostadsbidrag än subventionera byggande av hyresrätter. Ett tips: eftersom ni i regeringen helst ger bidrag till företag och inte till behövande personer (men gärna till välbeställda) kanske ändå ett bidrag till hyresrätter är mer frestande (fast regeringen avskyr hyresrätter förstås, ett dilemma onekligen).
För det tredje: unga människor som kanske vill bilda familj och skapa ett eget liv är kanske inte betjänta av att bo i andra hand. Andrahandsboende är ju per definition tillfälligt.
Så dilemmat finns kvar. Vid det här laget misströstar man om att alliansen ska åstadkomma något överhuvudtaget när det gäller boendet. Kanske finns chans till ändring först 2014?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar