måndag 16 mars 2015

Arbetsgivarna tvingar fram medborgarlön

Birgitta Forsberg, DNs näringslivskrönikör, hade en riktigt deprimerande krönika i dagens tidning.
Hon skriver: "Sverige är företagens västeuropeiska Mecka. Vi svenskar är så flexibla att telefonen får följa med på toaletten, annars kan vi missa det eftertraktade sms:et om påhugg. "Sverige är företagens västeuropeiska Mecka. Vi svenskar är så flexibla att telefonen får följa med på toaletten, annars kan vi missa det eftertraktade sms:et om påhugg. Ord som kompetensväxling, flexibilitet och dragspel är högsta mode i näringslivet."
Och hon påpekar att det är de anställda som ska stå för kompetensväxling, flexibilitet och dragspel (dvs att kunna anställa och avskeda efter behov som t ex orderingång). Sverige är så liberalt, menar hon vidare, att regler kan kringgås utan problem och det är lätt att tysta facket.
Och vi svenskar hukar oss och tar snällt med oss telefonen vart vi går för att inte missa en jobbchans via sms.
Jag skulle vilja säga att vi är vid en skiljeväg som liknar den vid 1800-talets slut. Då var arbetslösheten också hög och arbetarna fick stå i kö och vänta på påhugg. Det var då man började bilda fackföreningar för att ha något att sätta emot arbetsgivarna.
Idag är vi inte fattiga som då och har därför mer att förlora. Men de unga arbetslösa idag kommer att bli fattiga om arbetsgivarna får härja som nu.
De unga kan inte planera sina liv, inte skaffa bostad, inte bilda familj. Och med dagens pensionssystem kommer de inte att ha mycket att leva på om de nu kan gå i pension någon gång. Vi bäddar för fattigdom och slum om den här trenden fortsätter.
Redan idag visar all statistik att klyftorna växt enormt de senaste åren (särskilt de sista åtta).
Därför finns inte många vägar att gå. Lagstiftning om att förbjuda vissa typer av anställningar? Förmodligen hindrar EU sådana åtgärder.
Eller så kan stat och kommun gå in och faktiskt anställa människor, för det är ingen tvekan om att många behövs där. Och då talar vi om riktiga jobb.
Annars återstår bara att ge medborgarlön till dem som av olika skäl utestängs från arbetsmarknaden? Ja, inget samhälle mår bra av att människor slås ut.
Eller så kan fler ta efter Norwegianpiloterna och sätta hårt mot hårt. VI ACCEPTERAR INTE ORIMLIGA ARBETSVILLKOR!
Känn på den!

DN;s krönika finns här:http://www.dn.se/ekonomi/birgitta-forsberg-facken-dansar-alltmer-efter-foretagens-pipa/

3 kommentarer:

 1. Alla som inleder sitt Arbetsliv numera bör ha detta i åtanke, eller det kanske inte spelar så stor roll om man inte har något att jämföra med..!
  Men jag kan jämföra hur det var förr i tiden, mot hur det fungerar på arbetsmarknaden idag...!
  Undrar hur det kan ha gått så långt åt helvete, när det gäller Rättigheterna för de Anställda på Arbetsplatserna...???

  Tarmo Lindholm

  SvaraRadera
 2. Trenden kommer att fortsätta så länge vi envisas med att vara med i EU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lasse: Ja, EU är en stoppkloss. Fast just när det gäller att stapla tillfälliga anställningar på varandra har EU kritiserat Sverige. Det är väl Ingen tillfällighet att vi obstruerar just då.

   Radera