lördag 14 mars 2015

Fler än studenter behöver bostad

Det byggs och ska byggas mycket härute i söderort där jag bor (i Stockholm). Men när jag läser om de nya bostäderna både i mitt område och de omkringliggande, verkar det enbart vara studentbostäder som ska uppföras.
Visst behövs studentbostäder, inte tu tal om det, men risken är att man gör samma misstag som med bostadsrätterna. De senaste åren har det ju byggts nästan bara bostadsrätter vilket missgynnat alla unga och människor med sämre ekonomi (förutom alla ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter). Om man nu bygger väldigt många studentbostäder får man samma effekt. En studentbostad har du medan du studerar, men vart tar man vägen sen?
Halvera antalet studentbostäder och bygg billiga hyresrätter, gärna blandat med studentbostäder så får man en mindre homogen grupp på samma ställe.
Något för den nya majoriteten i Stockholm att tänka på.

3 kommentarer:

 1. Knappast lönsamt för någon inblandad att folk håller på och skriver in sig på kurser för att få vara kvar i sin studentlägenhet längre, då det saknas alla som helst alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är det inte precis det som folk är tvungna att göra för att överhuvudtaget ha någonstans att bo. Och det är det som kommer att hända vid överproduktion av en sorts bostäder.

   Radera
  2. Jodå, känner många som gjort så. I vissa orter är ju studentpopulationen disproportionerlig emot lokalpopulationen, där kan man ha disproportionerlig andel studentbostäder. I Luleå till exempel så stannar mindre än hälften av studenterna på orten efter studierna och det är alltså inget problem. I Stockholm där stannade en större andel i Stockholm och jag vet flera som skrev in sig på kurser för att få vara kvar i studentbostaden. För det är inte alltid man kan räkna med att få ett jobb och kunna ordna låt till en bostad på den tiden man har efter examen, många kan ordna det givetvis, men många skriver in sig "för säkerhetsskull". Får man en tidsbegränsad anställning efter studierna, provanställningar och gud vet allt som finns, då är det väldigt svårt att få lån till en lägenhet någon annanstans.

   Radera