lördag 21 mars 2015

Samhället faller isär

Fredrik Virtanen skrev en riktig dystopi på dagens ledarsida i AB. Han beskrev hur pensionärer får leva på 11 000 i månaden medan storbankerna gör miljardvinster. Alla har fastnat i marknadstänkandet och staten gör ingenting, skriver han. Och han orkar inte tänka på allt dumt som pågår i vårt samhälle nu.
Instämmer helt. Det börjar bli för mycket. Samhället håller på att falla isär totalt med allt djupare klyftor mellan dem som har och inte har och dessvärre också mellan dem som styr och blir styrda.
Det tog bara åtta år att nedmontera de skyddsnät som fanns tidigare, även om också tidigare S-regeringar hemfallit åt marknadstänkandet i alltför hög grad. Förr kallades ett samhälle av vår typ för laissez-faire. Låt marknaden, dvs pengarna, sköta allt. Kan även kallas djungelns lag.
Och det verkar vara väldigt svårt att bryta den här utvecklingen. Låt gå för att S+MP nu regerar med den borgerliga budgeten. Men kommer inga nya idéer i den vårbudget som nu mejslas fram kommer luften att gå ur väljarna som röstat för förändring.
Och sen har vi EU som en stor stoppkloss för de reformer som behövs.
Nu ska tydligen Löfven hem och berätta hur bra TTIP-avtalet är, dvs det handelsavtal mellan EU och USA som nu håller på att framförhandlas.
V-riksdagsledamoten Jens Holm skriver i sitt nyhetsbrev följande om TTIP:"EUs handelskommissionär Cecilia Malmström påstod för mig och Jonas Sjöstedt att GMO och hormonbehandlat kött var undantagna från TTIP-förhandlingarna. Men i ett möte med mig och andra riksdagsledamöter berättade USAs vice handelsminister Michael Punke att det inte finns några undantag alls i TTIP-förhandlingarna. Varför säger Malmström det rakt motsatta? Varför dessa halvsanningar och ibland rena lögner om TTIP?"
Och sen har vi dessutom det absurda förslaget att storföretag ska kunna stämma stater som ställer miljökrav eller andra hinder för att företagen ska kunna öka sina vinster.
Det är då man känner: jag orkar inte mer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar