tisdag 24 mars 2015

Utah inför humanare avrättningar

Hörde just på nyheterna att delstaten Utah i USA nu ska införa arkebusering som avrättningsmetod eftersom giftinjektioner har misslyckats och "skapat stort lidande för fången". Det kan ta upp till 7-8 minuter att dö av giftinjektionen och fången är vid medvetande hela tiden. Vid arkebusering dör man efter 2-3 minuter. Dessutom har Europas läkemedelsföretag stoppat all export av de gifter som dödar amerikanska fångar.
Ja, tänk vilket humant beslut av Utahs republikanska ledare. USA är väl den enda demokrati som tillämpar dödsstraff idag, vilket på intet sätt hedrar dem. När man hör amerikaner plädera för dödsstraff låter det misstänkt likt de tongångar som finns i Mellanöstern. Det handlar om blodshämnd och att de anhöriga måste "få frid".
Dessutom är de anhöriga med och beslutar om en person ska benådas. Tala om värdelöst rättssystem, som för övrigt är korrupt på en massa andra sätt också (t ex att domare och åklagare väljs i val och därmed behöver kampanjpengar och då kan bli beroende av dem som stött kampanjen).
Är USA verkligen en demokrati på riktigt?

3 kommentarer:

 1. Humanare för vem? För den som lämnar jordelivet, högst kanske, men de som är kvar då, de som utfört ett ritualmord mord på en försvarslös, hur humant är det för dem?

  Hur humant är ett samhälle som gör alla medborgare delaktiga i ritualmord?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är just frågan. Mord i statens namn hör knappast hemma i en demokrati.

   Radera
 2. USA är definitivt INTE en demokrati! Politiker i Europa låtsas som så vore fallet för sin egen sinnesro, men givetvis har USA:s tvåpartidiktatur inget med demokrati att göra. USA skulle inte kvala in som en demokrati om man ansökte om medlemskap i EU. Så illa är det faktiskt.

  Zune

  SvaraRadera