fredag 11 mars 2016

Den svenska modellen är visst hotad

Idag skriver den f d DN-journalisten Barbro Hedvall i DN Kultur att den svenska modellen inte är hotad, men har fått några skråmor. Hon gör en exposé över modellen och inkluderar inte bara den modell som kom ur Saltsjöbadsavtalet, utan hela den svenska välfärdsmodellen. Hon menar att hon som skattebetalare måste stå för "det ena experimentet efter det andra där företagens möjligheter går före medborgarnas". Och det har hon ju rätt i.
Däremot verkar hon inte ha förstått vilken politik som ligger bakom detta. Hon skriver: "Slutpunkten blev Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs Nya Moderater som hade "utanförskapet" som ledord och strävade efter att bryta detta och få med alla. Där ekade Per Albin Hanssons folkhemstal om ett samhälle som inte känner några styvbarn".
Det är beklämmande att se att journalisten Hedvall inte kunnat se bakom det moderata nyspråket. Det var ju den svenska modellen alliansen ville rasera. Modellen var hotad i åtta år och har krackelerat en hel del. Om inte Hedvall förstod det från början utan trodde de fagra orden, borde hon ju efter bara något år sett vart det barkade hän. Alliansen började ju direkt med att ge sig på a-kassan och sjukförsäkringen, två grundpelare i den svenska modellen.
Och attackerna fortsätter nu, men mer öppet, när man slipper Schlingmans omskrivningar. De lägsta lönerna måste bli ännu lägre och arbetsgivaravgifterna måste bort. Samtidigt måste vi ha marknadshyror (hur nu de med de lägsta lönerna ska kunna betala dem).
Utanförskapet står för dörren för väldigt många om de borgerliga får igenom sina krav.


2 kommentarer:

 1. Den här händelsen är också anmärkningsvärd, som det varit oerhört tyst om, dels därför att vår till 90% Borgerliga Media äger i stort sett hela den rikstäckande dagspressen i Sverige.
  Och det handlar alltså om 314 miljarder som gått rätt in i Borgs statsbudget under Alliansregeringens tid, och använts till skattesänkningar: jobbskatteavdrag, förmögenhetsskatt, bolagsskatt, krogmoms, med mera. Eller, som Olov Abrahamsson på NSD formulerar det: Löntagarna har finansierat alliansens skattesänkningar genom att urholka sina egna trygghetssystem.
  Och vi märkte ingenting därför att det inte stod att läsa i Median. Det försiggick ju i det tysta och utan diskussion, och om vi kände av de sämre villkoren för bland annat sjuka, arbetslösa och pensionärer så var strax SD där och lurade i oss att det berodde på invandringen.

  De " nyttiga idioterna" som röstade på Reinfeldt 2006, känn er stolta..!

  Tarmo Lindholm

  SvaraRadera
 2. Instämmer. Just så var det.

  SvaraRadera