söndag 13 mars 2016

Enkla jobb - näringsliv och borgare i otakt

Det behövs fler enkla jobb utropar framför allt de borgerliga och menar att det är där de nyanlända hör hemma. Men vad är ett enkelt jobb?
Ett av de enklare, som jag själv har haft under en period, är kassabiträde på en livsmedelsavdelning. När man lärt sig kassaapparaten kan man jobbet i princip.
Men företagen är inte intresserade av att ha enkla jobb. Därför försöker man hela tiden rationalisera så de försvinner. Ni har väl själva sett självscanningen i stora matbutiker. Idag på ett Coop fanns inga kassor öppna, bara en person som assisterade vid självscanning.
Kunderna ska göra jobbet själva. Kassabiträdena ska sparas in pö om pö. (Själv går jag alltid till kassan, jag ville inte medverka till att folk förlorar jobbet).
Men en dag står vi där i affären med en apparat i handen och ska själva scanna varorna och betala i en dator (med risk för nya stora svinnproblem givetvis). Kassorna med sina biträden är borttagna.
Här går näringslivet och borgarna i otakt. Företagen är inte intresserade av att ha en massa människor anställda. Ersätt jobb med robotar eller låt kunder (som vi alla är numera) själva göra jobbet via dator, vare sig vi ska handla eller fylla i olika myndighetsblanketter.
Men akta er borgare! I framtiden blir i så fall medborgarlön helt nödvändig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar