söndag 27 mars 2016

Vad händer om ingen längre behövs?

I nästan alla nyhetsinslag numera som handlar om hur Sverige fungerar, framkommer samma sak: brist på resurser. Idag i Rapport var det Livsmedelsverket och deras inspektörer i kommunerna som inte räcker till för att kontrollera att restauranger och andra som handhar mat, sköter sin uppgift enligt de regler som finns.
Vård, skola och omsorg har brist på resurser. Polisen har inte resurser till allt som borde göras, delvis pga usel omorganisation, men inte enbart. Domstolsväsendet hinner inte med alla mål och alltför många som polisen ändå lägger fram, läggs ner. Delvis pga brist på resurser.
Hela det offentliga Sverige tycks lida brist på resurser. Och både där och i det privata handlar det om att skära ner. Det privata anser att personella resurser skäl för mycket av vinsten.
En bekant berättade att han nu förväntas sluta i förtid för hans enhet på företaget läggs ned. De dagliga mötena om hur målen uppnås visar en nedåtgående spiral. Visserligen har man fortfarande säg 50 miljoner i vinst, men förra året var det ju 100 miljoner och då duger inte 50 detta år. Bort med folk. Kortsiktigheten satt i samhällsfarligt system.
Visserligen sägs arbetslösheten nu sjunka. Men bland vilka. Min son, snart 30, har aldrig haft ett fast jobb och han är inte ensam, trots akademisk utbildning och examen.
Vad får vi för samhälle om få eller ingen längre behövs? Om det som behöver göras inte blir gjort för att man inte vågar (S+mp) eller inte vill (alliansen) höja skatten?
När ska begreppet allmän visstidsanställning upphöra? Det som gör att ungdomar aldrig kan flytta hemifrån. Är det bara V som törs tala om att riva upp den lagen? Det är ju inte så att det saknas arbetsuppgifter att utföra. Det som saknas är viljan att få dem gjorda, både av politiker och näringsliv.
Alternativet är medborgarlön. Ett gammalt mp-krav som länge verkat orealistiskt och dyrt. Görs inget radikalt för att få arbetsmarknaden att fungera återstår detta alternativ. Annars är det väldigt få som kan jobba ihop en pension åt barnbarnen.

3 kommentarer:

 1. Det är de dynamiska effekterna av jobbskatteavdragen som börjar visa sig. Även hos dem som trodde de dynamiska effekterna skulle gå åt andra hållet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du inte utveckla detta. Jag är inte säker på att jag förstår.

   Radera
  2. Kan du inte utveckla detta. Jag är inte säker på att jag förstår.

   Radera