lördag 5 mars 2016

Vad står republikanska partiet för egentligen?

Nu är republikanerna rädda. Tänk om Donald Trump blir deras presidentkandidat. Det kan bli slutet för det republikanska partiet.
Något som jag inte förstått när det gäller amerikansk politik är: Vad är egentligen ett parti? I de flesta länder betyder parti att ett antal personer går med för att de står bakom partiets idéer och att företrädarna gör klart vad partiet står för. Det finns en linje i partiet som dess representanter förväntas följa och föra fram. När det är val har partiet ett program som partiets representanter står bakom.
Detta tycks helt saknas i USA. Vad betyder egentligen att vara republikan (eller demokrat)? Har någon sett någon slags linje i det Donald Trump säger som också går igen hos andra republikanska kandidater? Visserligen vimlar det av urkonservativa kandidater, men den tydliga rasism som Trump står för, är den sanktionerad av partiet? Eller kan vilken dåre som helst ställa upp och säga sig vara republikan oavsett vad man tycker? Ja, uppenbarligen, är ju svaret. Men partiet är ju också representerat i kongressen och där måste väl ändå någon minsta gemensamma nämnare finnas?
Hur ska den hantera Trump? Om han, mot förmodan förhoppningsvis, skulle bli president får väl kongressen neutralisera honom. De har ju lyckats rätt bra med Obama.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar