tisdag 4 oktober 2016

De egensinniga folken

Opinionsmätningarna duggar tätt så fort det är dags för val eller omröstningar. Men av någon anledning slår de oftast fel. På senare tid har vi sett en trend i att folken inte alls röstar som de styrande tänkt.
Vi har Brexit i Storbritannien, där alla i etablissemanget var övertygade om att folkomröstningen skulle hålla Storbritannien kvar i EU. Så blev det inte.
Vi har fredsavtalet i Colombia, där etablissemanget självklart trodde att folket skulle ställa upp på fredsavtalet. Så blev det inte.
Vi har folkomröstningen i Ungern om flyktingmottagning. Orban & co trodde bergsäkert att folk skulle rösta nej till EUs förslag om x antal flyktingar till Ungern. Omröstningen blev underkänd i brist på tillräckligt många röstande.
Nu fasar man bara för hur det ska gå i det amerikanska valet. Den ena presidentkandidaten beter sig som närmast psykiskt störd och är totalt okunnig om politik. Etablissemanget kan inte tro att det är möjligt att denna osannolika figur kan bli president. Men om trenden håller i sig och folket beter sig lika egensinnigt i USA som på andra håll, är risken stor att denne man övertar Vita Huset 2017.
Bäva månde världen i så fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar