lördag 15 oktober 2016

Släpp inte Nato över tröskeln

Gör Östersjön till en kärnvapenfri zon, var Olof Palmes vision för oss runt denna infekterade pöl. Gör det till ett fredens hav. Tyvärr förverkligades inte den visionen.
Idag trappas istället motsättningarna upp. Några hävdar att vi måste gå med i Nato för att stå starka mot ryssen. Man kan fråga sig på vilket sätt vi blir starkare med Natobaser på vår mark. Tvärtom ber vi ju närmast om att bli angripna i ett hett läge.
Idag är Sverige och framför allt Finland, garanter för att det finns neutrala ytor att tala på. Sverige har ju redan sålt sig till Nato med ett luddigt samarbetsavtal. Några säger att det är ju bara ett sätt att normalisera det som varit ett faktum i decennier, Sverige har alltid förlitat sig på Nato vid händelse av konflikt.
Men saker kan ju förändras. Det gjorde de t ex vid Sovjetunionens fall. Alliansregeringen valde att helt urholka Sveriges försvar. Då ansågs det inte föreligga något hot och det är bara två år sedan. Att vara alliansfri i fred och neutral i krig har gett Sverige ett rörelseutrymme som nu har krympt.
Just nu kan Ryssland upplevas som ett hot med sina annekteringar av Krim och anfall på Georgien. Men "times they are a-changing" som en Nobelpristagare uttryckt det, och rätt som det är, är det en annan stormakt eller gruppering som är det stora hotet.
Låt oss fortsätta vara paktfria!

1 kommentar:

  1. Vet inte om man skall vara rädd.

    Man ser på Twitter hur NATO-aktivister, försvarsmaktsanställda och MÖPare kvittrar i förtjusning om alla "intercepts" i Östersjön. De sitter där och håller en liten erektion i handen och önskade så gärna att de var med och lekte.

    Ok, när jag säger det så kanske man har anledning att vara orolig.

    SvaraRadera