lördag 1 oktober 2016

Storstäderna kan inte ta emot fler

Igår läste jag en liten notis i DN om att Stockholms län ska ta emot 8000 nyanlända nästa år. Merparten, 3 460, hänvisas till Stockholms kommun. I år tar Stockholms kommun emot  ca 2 800 nyanlända och detta är personer som fått uppehållstillstånd.
Länsstyrelsens grunder för placeringen är kommunernas arbetsmarknadsförutsättningar, befolkningsstorlek, sammantaget mottagande av ensamkommade barn och mängden asylsökande i kommunen. Däremot finns inte tillgången på bostäder med bland kriterierna.
Visserligen bygger kommunen mer än någonsin, men att öka den redan långa bostadskön med ytterligare 5000 personer är ganska magstarkt av länsstyrelsen.
Sverige måste börja arbeta mer regionalt. Alla kan inte bo i storstäderna, det finns helt enkelt inte plats. Arbetstillfällen måste skapas i andra delar av Sverige, inte minst i Mälardalen, där kommunikationerna är relativt goda och kan göras ännu bättre.
Risken är annars att SD får än mer vatten på sin kvarn när bostadsköerna växer. Det måste finnas andra lösningar än att än fler ska bo tillfälligt inhysta på soffor och i andra hand med ockerhyror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar