lördag 22 oktober 2016

Prioritera rätt i personlig assistans-frågan

Det pågår något sorgligt i landet. Rätten till personlig assistans vid svår sjukdom och funktionsnedsättning håller på att urholkas. Försäkringskassan har fått nya direktiv, att spara just på denna den mest utsatta av alla grupper. Barn med andningssvårigheter får färre timmar. Rätten att andas är inte garanterad i vårt samhälle längre.
Regeringen vill komma ut fusket med assistans sägs det. Ja, det är väl bra, men då får man ju sätta till resurser för att komma åt fusket istället för att spara generellt på människor vars hela livskvalitet ligger i att de får assistans, kanske dygnet runt.
Om det handlar om pengar (skatten får ju inte höjas till varje pris) kanske man hellre ska spara på RUT och ROT som i alla fall inte tar direkt livskvalitet från människor som utnyttjar dessa tjänster.
De kan ju oftast fortfarande betala för det, eller göra som vi andra, städa själva.
Men det slår mot jobben menar man. Man kan inte ha företag som är helt beroende av statligt stöd. Det måste man förstå när man ger sig in i branschen. Särskilt inte om det handlar om dem som faktiskt är beroende av statligt stöd för att överhuvudtaget kunna leva ett drägligt liv.
Regeringen måste lära sig prioritera eller höja skatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar