söndag 16 oktober 2016

Nya former av korruption i invandrarområden

Awad Hersi, miljöpartist i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har nu avgått efter många påtryckningar från sina partikamrater. I sin roll har han begått en hel del övertramp, som att försöka påverka vilka som får försörjningsstöd, gått in i enskilda beslut m m.
Det är olyckligt att konstatera, men Awad Hersi kanske inte i första hand var intresserad av att arbeta för miljöpartiet och dess politik, utan snarare att gynna andra. Och han är inte ensam.
Vi talar ju så ofta om att vi vill att de invandrade ska engagera sig, men för många är politiska förtroendeposter inte detsamma som för svenskfödda. Om man kommer från klansamhällen i Afrika eller Mellanöstern, betyder en förtroendepost att vederbörandes klan ska gynnas av den som har posten. I många länder ses det som en självklarhet och det är inte ens säkert att de som stöder "sin" förtroendevalde, inser att systemet fungerar annorlunda här. Det här måste partier hålla koll på på sin gräsrotsnivå.
Vänskapskorruption förekommer dock på högre nivåer i både politik och näringsliv. Det har vi tyvärr sett alltför mycket av på senare tid.
Vi har en demokratiminister. Hur hanterar hon dessa frågor?

2 kommentarer:

  1. Enda skyddet emot korruption och toppstyrning är aktiva i partiet. Går man till partierna så ser det bedrövligt ut.

    Därför en föreläsare i Samhällsvetenskap vid en svensk högskola hade föreläsning om hur man tar över en svensk kommun med 20 personer. Folk vill ha samhället som en konsumtionsprodukt och går inte på partimötena.

    SvaraRadera
  2. Ja, det kan du ha rätt i. Nånannanismen i högform. Någon annan får höra jobbet, sen kan vi gnälla.

    SvaraRadera