måndag 30 januari 2017

Trumps politik leder till mer terror

Dessvärre kan man inte fundera på så mycket annat än vad som händer i USA (och därmed världen) just nu. I några stater i amerikanska mellanvästern sitter nu några miljoner amerikaner, vars röster har vägt tyngre än andras i det odemokratiska amerikanska valsystemet, och jublar över Trumps alla dekret. De har förmodligen aldrig varit utomlands själva och de följer bara Fox News, vilken inte rapporterar andra utrikesnyheter än dem där USA är inblandat (gäller för övrigt fler amerikanska nyhetskanaler.)
När Bush den yngre gick an som värst och startade Irakkriget, användes precis samma sorts argument som jihadisterna. Trump verkar bli likadan. "Tortyr fungerar" säger han (hur han nu kan veta det). Vem bekänner inte vad som helst om tortyren i så fall upphör. I Trumps värld är en sådan bekännelse det slutliga beviset för att någon är skyldig. Varför tänker jag på häxprocesserna, där en kvinna kastades i djupt vatten. Drunknade hon var hon oskyldig, höll hon sig flytande var hon skyldig.
Det totala hyckleriet är ändå att de stater i Mellanöstern där Trump har ekonomiska intressen är undantagna från hans inreseförbud. Han vet väl inte ens att de som flög in i World Trade Center-tornen var saudier. I Saudiarabien tillämpas de hårdaste sharialagarna och därifrån kom Usama bin Laden. Och en stor del av terrorfinansieringen kommer också därifrån. Men för Trump är en flyende syrisk familj ett större hot än fanatiska jihadister, uppväxta i den tuffaste av muslimska religionsinriktningar.
Trumps politik ber om fler terrordåd. Han kommer att få dem (dock inte personligen).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar