torsdag 16 december 2010

"Gårdsförsäljning" betyder spritkoncern

Ännu en gång ska stora koncerner få ta över våra hittills skattefinansierade verksamheter. Knappt har apoteken spritts för vinden förrän risken är att Systembolaget går samma väg. AB beskriver i dagens ledare den proposition som felaktigt går under benämningen "gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker".
Denna rubrik ger ju association till jordbrukare som tillverkar öl, vin eller cider på sin gård och säljer sitt överskott. Men icke. Enligt propositionen handlar det tydligen om att alkohol ska kunna säljas var som helst. Och av vem som helst, nämligen också stora internationella vin- och spritkoncerner.
Vem är det som fortfarande tror att det finns några nya moderater? Nu har Fredrik beställt sin våta dröm, som han hade redan som MUF-ordförande, när han satt utanför NK och (olagligt) sålde alkohol till förbipasserande för att protestera mot alkoholmonopolet.
Samtidigt kan man som vanligt erbjuda storbolagen fri tillgång till törstande kunder på marknadens villkor.
Det finns många skäl att behålla Systembolaget. Där finns ju de alkoholpolitiska som har med hälsa och utslagning att göra. Men det främsta skälet för oss som tycker om gott vin är ju att med Systembolagets ställning i Sverige kan de köpa in stora mängder mycket bra viner till bra priser. Få länder har så bra vin till relativt låga priser som Sverige. M a o motsatsen till marknadsregeln att många aktörer ger lägre priser.
Det har vi för övrigt inte sett något av sedan avregleringarna av en massa verksamheter som borde fått fortsätta drivas som monopol. Säger bara SJ, elmarknaden, taxi, apoteken......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar