onsdag 1 december 2010

Liten plats i arbetslivet för niqab

Det hör inte till vanligheterna att hålla med folkpartiet. Men ifråga om niqab får man nog ge dem rätt till en del.
Man kan och ska inte förbjuda folk att klä sig som de vill. Men det är fullkomligt självklart att i vissa sammanhang kan man inte ha kläder som täcker ansiktet. Det fungerar helt enkelt inte i vårt samhälle. Man kan inte gå in i en bank och ta ut pengar, i de flesta yrken krävs att man visar ansiktet och den kvinna som DOs yttrande gäller kommer aldrig att få jobb inom barnomsorgen eller skolan och det är fullkomligt korrekt och handlar inte om diskriminering. Vägrar man ha hjälm på en byggarbetsplats får man inte heller jobba där.
Och då kan man i förlängningen fråga sig om det är rimligt att en person som anser sig vara tvungen att bära niqab (och det finns ingen sådan religion) ska ta upp en utbildningsplats på en attraktiv utbildning, om det är så att personen tänker fortsätta bära niqab i sin yrkesutövning. Man har helt enkelt mönstrat ut sig från större delen av arbetslivet med den inställningen.
Men som sagt, därifrån till att förbjuda niqab på allmän plats är det förhoppningsvis långt (vilket vad jag förstår inte heller fp har gjort).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar