onsdag 15 december 2010

Positivt tänkande blir negativt

SvD har intervjuat Barbara Ehrenreich som skrivit boken Gilla läget - en pamflett mot samhällets glättiga attityd att positivt tänkande förbättrar ens liv, t o m när det gäller svåra sjukdomar som cancer.
Det är inget fel att ha ett positivt förhållningssätt till saker och ting. Men om kritik av t ex arbetsplatsen eller synpunkter som inte delas av en majoritet uppfattas som gnäll eller "skapar en negativ stämning" och skuldbelägger den som yttrar sig, istället för att tala om problemet, då har det positiva tänkandet istället blivit något väldigt negativt.
T ex har det slagit igenom i politiken. "Det är roligare att säga ja än nej" var ju ett slagord inför euroomröstningen. Tala om brist på argument! Men också en inställning att om man är emot något är man bakåtsträvande, negativ, förändringsobenägen och en massa andra negativt laddade saker.
Mona Sahlin, eller någon av de andra i sossetoppen, sa själva att de blivit ett nejsägarparti. De vill vara positiva, så de tar ytterligare steg till höger.
Och det kommer att bli ytterligt negativt för vårt samhälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar