fredag 7 januari 2011

Dags för förnuft i kärnkraftsfrågan

I dokumentären "Kärnkraftsfiaskot" visar SVT hur Sverige misskött kärnkraften i 40 år. Som med allt annat i det här landet har man inte förstått att industrier och infrastruktur kräver underhåll. Det är rena u-landsnivån.
Dessutom har man kommit på det allra bästa; hur man tjänar mer pengar när kraftverken inte går. Nu ser kraftbolagen sin chans att kräva nya reaktorer.
Men trots allt har vi fortfarande resultatet av en folkomröstning, där diverse regeringar modifierat sig och sagt att vi kör reaktorerna så länge de håller (eftersom vi inte lyckats avveckla denna den smutsigaste av energikällor ännu (det finns ju andra gifter än växthusgaser)). Nu måste vi helt enkelt se till att satsa på det förnyelsebara i alla dess former. Att lägga pengar på nya reaktorer betyder bara ytterligare fördröjningar av det oundvikliga och Vattenfall är ju fortfarande till stor del statligt.
"Avveckla med förnuft" hette det i den försåtliga linje 2 vid folkomröstningen 1980. Förnuftet har ännu inte vaknat, men om tillräckligt många väckarklockor ringer kanske det finns en chans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar