måndag 24 januari 2011

Den sjuka bostadsmarknaden

Annika Creutzer på E24 skriver idag om den orimliga bostadsmarknaden. Om jättekostnaden för varje individ som får ett jobb i någon av storstadsregionerna. Det byggs för lite menar hon. Ja, framför allt för få hyresrätter. Det är inte rimligt att man ska skuldsätta sig för miljonbelopp för att få en bostad, som borde vara en social rättighet. Det insåg socialdemokraterna på 50-60-talet och byggde miljonprogrammet. Det är kanske inte precis det vi vill ha idag och vi har heller inte mark till det (åtminstone inte i Stockholm). Men alliansen fortsätter att bygga bostadsrätter och sälja ut allmännyttan som om ingenting hänt.
Det som har hänt är att bankerna börjar kräva amorteringar på lånen och räntan börjar stiga. Det finns risk för att de som belånat sig över takåsarna inte klarar betalningskraven och måste lämna sitt hem. Men vart ska de ta vägen? Det finns inga hyresrätter att hosta upp, kanske om socialen har en kvot.
Åtgärder måste till för att stävja en utveckling där allting stannar av för att folk inte kan lämna sitt boende för att de i så fall måste sälja till underpris (eftersom de betalade ett överpris från början) och att nytt folk inte kan komma till för att de måste låna jättesummor. Ja, det måste byggas fler hyresrätter. Men regionen måste också expandera. Vi kan inte ha alla jobb i Stockholm. Det måste bli attraktivt att bo runt Mälaren och neråt Nyköping och Katrineholm och upp mot Norrtälje och Östhammar, Enköping och Sala. Men dessa orter måste också ha attraktiva arbetsplatser.
Och kommunikationerna till storstaden ska vara väl utbyggda och regelbundna. Det är ju hialöst att de puckon som planerade Mälarbanan gjorde den enkelspårig så att trafiken blir glesare än behovet.
Men detta kommer aldrig att bli verklighet så länge vi har en regering som inte törs investera. Ordning och reda i finanserna betyder för Anders Borg att leka Joakim von Anka. Sitta still i båten istället för att låta pengarna arbeta. Det kanske kunde få hjul att snurra lite varstans. Ett näringsliv som ser en regering i stiltje blir inte heller berett att satsa.
Bostäder, jobb och infrastruktur hänger ihop. Det verkar ingen ansvarig ha fattat på mycket länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar