måndag 10 januari 2011

Reinfeldt låter som Bo Lundgren

Nu känner man igen de gamla moderaterna, nu när de inte hittar fler saker att sno från socialdemokraterna. Reinfeldt börjar låta som Bo Lundgren: sänk skatten, sänk skatten, sänk skatten. Det är ju ändå det interna huvudbudskap som gällt hela tiden.
Det finns inga bevis för att det s k jobbskatteavdraget ger fler jobb. Reinfeldts utgångspunkt verkar vara att folk arbetar deltid och i lösa projektanställningar för att de är lata och inte vill jobba. "Jobbskatteavdraget ska motivera låginkomsttagare att arbeta mer" som han uttrycker det. Han tycks inte ha fattat att väldigt många i deltidsarbete och projektanställningar har det för att de inte tillåts få heltid eller fast jobb. Det är inte hos individen problemen ligger, men det är möjligt att en uppväxt i Täby eller liknande, ger denna feodala världsbild, att underklassen per definition är lat.
Å andra sidan är det inte av omsorg om låginkomsttagarna som Reinfeldt vill sänka skatten. Det är som vanligt för att gynna de redan gynnade. För även om en hundralapp eller två landar i en låginkomsttagares plånbok ökar summan ju högre inkomst man har. En omvänd progressivitet m a o, som ökar inkomstklyftorna istället för grundidén i det progressiva skattesystemet.
Däremot kan man höja andra skatter som alla får betala. Det drabbar förstås de lägst avlönade mest och deras hundralapp är snart uppäten. Den välbeställda medelklassen har råd. De får ändå pengar över till konsumtion av mindre nödvändiga prylar.
Men nu kan inte socialdemokraterna hota med systemskiftet längre. Det är redan här. Har man något svar på dess problem?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar