lördag 29 januari 2011

Jantelagens parti

Vad ska hända med socialdemokraterna? Efter Mona Sahlins tal på förtroenderådet undrar allt fler vart partiet är på väg. Det lät som om Mona ville komma med i alliansen.
Men det som nu kännetecknar partiet är jantelagen. Ingen ska kliva fram och visa att den vill något mer än någon annan. Eller också såg Göran Persson så grundligt till att det inte fanns några i närheten som kunde hota hans överlägsenhet, att det nu inte finns några ledartalanger kvar. Den senaste som talade med något slags patos i detta parti var Anna Lindh. Om hon inte mördats så bestialiskt kunde vi kanske haft ett annat Sverige nu.
Men vad är det för parti där man inte kan uttala att man vill vara ledare, att visa sin kandidatur. Att visa intresse betyder att man automatiskt stämplas ut. Folk skulle bli betydligt mer intresserade av politiken om några klev fram och sa: Jag vill det här! Ett parti som inte vill något har inget i politiken att göra. Och vill man bli ännu ett borgerligt parti så finns det redan en uppsjö att välja mellan.
Det är nu socialdemokraterna måste bestämma sig för om de vill vara relevanta eller ej. Just nu är de inte det, vilket opinionen tydligt visar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar