tisdag 4 januari 2011

Befria kungafamiljen!

Alla som sett programmet "Året med kungafamiljen" måste vid det här laget inse vilken totalt ointressant institution kungahuset är. Man kritiserar programmet för att det inte tar upp alla problem kungafamiljen haft under året, men SVT förklarar att syftet med programmet är att visa på kungahusets officiella arbete under året.
Men då kan man verkligen fråga sig vad de gör för nytta för de skattepengar vi öser över dem. Idel resor och invigningar där de klipper band och säger några ord (när det gäller kungen och Carl Philip dessutom taffligt framförda). Inga beskrivningar av eventuella resultat av deras medverkan i något sammanhang förutom att "förgylla tillfället". Ingen som får yttra sig över nyttan med att en kunglig person är närvarande. Istället människor som framför devota åsikter om hur "underbara" kungligheterna är.
Silvia sysslar ändå med något vettigt i sin kamp mot sexuellt utnyttjande av barn och mot människohandel. Det är symptomatiskt att kungens kommentar vid besöket i Brasilien är att han aldrig tänkt på detta förr. Det är skämmigt att ha en så ignorant statschef.
Man kan undra hur den arma Daniel, som ändå verkat ha en viss framåtanda, ska stå ut med att resten av livet stå stelt leende bredvid sin hustru när hon klipper band och säger något till intet förpliktande. Och hur kan hon, som verkar vara en intelligent och engagerad person, stå ut i denna gammalmodiga roll?
Nej, frige dem så snart som möjligt, till ett normalt liv, där de kan utnyttja sin potential till något vettigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar