fredag 24 februari 2012

Är du ett "vinst- eller förlustbesök" i vården?

Precis det som man kunde förvänta sig inom "vårdvalet" avslöjas nu i DN. Patienter som behöver mer än en undersökning skickas vidare till andra läkare för att de betraktas som "förlustfall" av privata läkare. Och de som tar emot dem blir också arga för att de då får stå för kostnaden. Och patienten missgynnas på alla sätt, får betala för dubbla läkarbesök och riskerar dessutom i värsta fall att inte få behövliga undersökningar för att läkarna tycker det blir för dyrt.
Så här cyniskt uttrycker sig ett par läkare i DN:
"Är det inte läkarens ansvar att ge patienten de undersökningar han/hon behöver?
– Jo, självklart, men när kostnaden förs över till den enskilda mottagningen påverkar det ju direkt rörelseresultatet. Det här har varit landstinget val, och då får de ta konsekvenserna av det, säger Crister Öhlund.
Han får stöd av sin kollega i föreningen, Märta Silber, som är privatpraktiserande gynekolog i Farsta.
– Risken finns ju att vårdgivare undviker att göra utredningar eller ta hand om patienter som är väldigt kostsamma. Och i stället försöker få en rimlig ekonomisk lönsamhet. Det är knappast rocket science, eller hur?
Men landstinget säger att ni har kompenserats för de här utgifterna?
– Det stämmer till viss del. Men landstinget har bestämt en kvalitetsstandard som man ska ha vid en viss gynekologisk undersökning. Den är hög och kostar mycket, samtidigt ersätter man i vårdvalet bara den gamla lägre standarden, hävdar Crister Öhlund.
– Tänk dig att du har tio i kön som behöver komma, två är rena förlustbesök, sex är neutrala och två vinstbesök. Vilka väljer man då? Det gäller inte bara mig, utan även de stora vårdbolagen. Och vi vet hur de värderar vårdens etik. Det är business som gäller helt enkelt. Vi har inget emot det, men befolkningen måste veta om det."

Var glad stockholmare om du tillhör "vinstbesöken", dvs att du inte egentligen har några problem. Är du ett "förlustbesök" riskerar du kanske livet, för läkaren vill inte behandla dig.
Allt för "glädjen i att kunna välja".
Det är läkarna som valt att bli privata. Dóck fortsätter de att förvänta sig att vi skattebetalare ska betala deras nota plus vinst. Det är det som Filippa Reinfeldts vårdval åstadkommit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar