Postens moderbolag ska minska personalstyrkan med ytterligare 1500-3000 personer, meddelar DN i papperstidningen. Besparingarna handlar bl a om att göra bolaget redo för börsen.
Vi talar alltså om Posten, det verk som inrättades redan på 1600-talet i Sverige och som fortfarande ägs till 60 procent av staten (moderbolaget heter Postnord och är numera dansk-svenskt). De övriga 40 procenten ägs av danska staten. Alltså egentligen ett helt statligt bolag.
Varför i hela friden ska ett sådant bolag in på börsen? Posten är en serviceinstitution. Från början tillkommen för att göra samhällsnytta.
Men nu planeras för att våra skattemedel alltså spelas med på börsen, ut i robothandeln. Där kan de ge staten vinst, men lika gärna stora förluster.
Samtidigt ska alltså ytterligare flera tusen personer mista jobbet för denna ekonomiska lekstuga. Vad innebär inte den kostnaden för samhället, i form av sjukvård, socialbidrag etc. Statens uppgift måste väl ändå vara att se till medborgarnas bästa. Att avskeda tusentals personer för eventuell ekonomisk vinst i dessa ekonomiska orostider är oansvarigt.
Här talas om "att vi måste se till att företagen skapar jobb". Med vilken trovärdighet gör man det när man samtidigt själv står för ökad arbetslöshet med de egna bolagen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar