onsdag 1 februari 2012

KD kvar i det förgångna

Det är glädjande att jämställdhetsminister Nyamko Sabuni sågar KD:s familjepolitik. KD vill att föräldrar ska kunna vara hemma med barnen upp till sex års ålder med ett utökat vårdnadsbidrag (fast det skulle visst kallas något annat).
Det finns inget som hindrar föräldrar att vara hemma med barnen tills de börjar skolan. Men det är orimligt att samhället ska betala för det. Förskolan kom till för att kvinnor krävde en möjlighet att kunna arbeta och sent omsider byggdes daghem. Så sent som i mitten av 70-talet demonstrerade föräldrar under parollen "Ropen skalla, daghem åt alla".
Det är ju inte heller rimligt att samhället satsar utbildning på föräldrar (läs kvinnor i första hand) som sedan knappt hinner ut på arbetsmarknaden förrän de ska vara hemma igen, kanske i flera omgångar med flera barn. Utbildningen blir föråldrad och förankringen på arbetsmarknaden svag. Det var ju det 60- och 70-talets unga kvinnor såg drabbade deras mödrar som varit hemmafruar och dessa är idag de fattigaste pensionärerna. Och som ensamstående förälder är det helt omöjligt att leva på detta bidrag. Det krävs en make som tjänar bra.
Ett annat skäl som talar emot KDs politik är att det främst kommer att vara invandrade kvinnor som utnyttjar detta. Så är det redan idag. Och de blir isolerade i det svenska samhället, lär sig inte språket och får en försämrad livskvalitet.
Sen är det ju inte så kul för barn att alltid gå hemma med mamma (eller pappa), särskilt inte när de börjar bli 4-5 år. De behöver stimulans och kamrater. Det är ju inte så idag att gårdarna vimlar av barn på dagtid som på för 60-80 år sen. Idag är det tomt på lekplatserna för de flesta ungar är på dagis.
Det som behövs är istället daghem med lagom många barn, tillräckligt och engagerad personal och god pedagogik. Det mår både föräldrar och barn bäst av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar