lördag 18 februari 2012

Otydlighet sänker S

Det är kul att ha ett stort parti. Men till slut blir det problematiskt. Socialdemokraternas dilemma är att de har hela skalan av politiska åsikter i sina led, från moderater till vänsterpartister (fast alla kallar sig socialdemokrater). Men när alla dessa ska tillfredställas blir politiken otydlig. Och det blir särskilt svårt i för väljarna viktiga frågor som vinst eller ej i välfärden, utbyggd kärnkraft eller ej, europakt eller ej.
Man vill låtsas som om man är ett stort parti, men när åsiktskillnaderna också blir tydliga bland toppolitikerna som leder partiet, får man de kriser vi just sett. Och de kommer inte att försvinna med Stefan Löfven.
Istället blir partiet ett "å ena sidan, å andra sidan"-parti, där de interna kompromisserna till slut skapar en otydlighet om vad man vill som kommer att stöta bort väljare. De flesta väljare har några frågor de inte vill kompromissa med och där tydlighet från partiers sida avgör valet. Är man otydlig eller kompromissande om det mesta förlorar man i trovärdighet och också antal väljare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar