tisdag 15 maj 2012

Reinfeldt förnekar verkligheten

Uttrycket att få "äta upp sina ord" är just nu mycket tillämpligt på moderaterna. I valrörelsen 2006 gick de hårt fram med att socialdemokraterna skapat massarbetslöshet i Sverige.
Idag vet vi att alliansens politik spätt på denna massarbetslöshet än värre. Att sedan Reinfeldt, med moderaternas vana att alltid använda nyspråk, kalla någonting för dess motsats eller på annat sätt dribbla bort verkligheten, tar sig allt magstarkare uttryck. Nu är det viktiga att det inte råder hög arbetslöshet hos "etniska svenskar" mitt i livet budskapet.
Här finns en obehaglig underton av att "huvudsaken är ju ändå att vi svenskar har jobb". Det är det som räknas. Resten går inte att göra något åt och det får vi leva med, ungefär.
Hur mycket än statsministern reser runt i Sverige verkar han inte kunna ta in någon annan verklighet än den som råder i Täby kommun. Ungdomsarbetslösheten kanske löser sig själv när ungdomarna hamnat "mitt i livet".
Förnekelse har nu blivit statsministerns desperata metod att tala om utvecklingen. Få kände igen hans beskrivning av läget i nationen i partiledardebatten nyligen.
Dessutom har en totalt handlingsförlamad finansminister. Senast fick Borg kritik från Finanspolitiska rådet, där ledande ekonomer kritiserar regeringen för att ha för stor buffert i ekonomin och inte satsa tillräckligt offensivt. Men likt Joakim von Anka håller Borg fast i pengarna. Här ska inte göras av med något, vi ska samla i ladorna inför dåliga tider. Och när de dåliga tiderna är här måste vi ju spara. Inga skäl att någonsin använda pengarna m a o. Finansdepartementet är ett enda stort Moment 22.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar