måndag 21 maj 2012

Vi blir fler som talar om verkligheten

Äntligen börjar bladet tas från olika offentliga munnar. Vi är många som tjatat om det i årtionden, men den hegemonin i debatten börjar äntligen luckras upp.
Jag talar om idén att marknaden kan lösa allt. Att privat alltid är bättre än offentligt. Att valfrihet alltid leder till samhällsnytta.
Häromdagen skrev några professorer vid Stockholms universitet i DN om en studie av skolpengssystemet och Skolverkets rapport om hur det fria skolvalet slagit mot de svagaste.
De skriver: "Skolverkets rapport har visat att de löften om förbättrade resultat som utlovades av bland annat Svensk Näringsliv och Timbro när skolvalet infördes inte infriats. I stället har klyftorna mellan skolor ökat och resultaten har försämrats. Det vår studie visar är att i stället för att stimulera ökad kvalitet används skolpengssystemet i dag för att subventionera ökad skolsegregation. Är detta verkligen ett effektivt sätt att använda skattepengar?"
För oss som har sett på nära håll hur skolan förändrats och försämrats sen skolpeng och skolval infördes är detta inget nytt. Men nu börjar det sägas av allt fler - och studie efter studie visar att kejsaren är naken.
Carl Hamilton, s-debattör, har skrivit boken "S-koden", om hur socialdemokratin förlorade sin själ och sitt stöd, när de började lyssna på marknadsideologerna. Högern och alliansen försöker desperat att kalla alla försök att återvända till rötterna, men utifrån dagens samhälle, som bakåtsträvande, 70-tal, vänsterextremism. När det i själva verket är de som fört Sverige 70 år tillbaka i tiden, med försämring på varje socialt område.
Hörde idag att en ny studie visar att Sverige halkar efter i världen när det gäller trygghetssystem. Sverige har nu bland de lägsta ersättningarna vid arbetslöshet. Andra studier visar att Sverige är det land där klyftorna i samhället ökat mest.
Verkligheten börjar hinna ikapp alliansen. Vi står i ruinerna av ett gott samhälle, med fler människor i "utanförskap" pga av arbetslöshet och sjukdom, fler elever med sämre resultat trots bättre betyg, försenade tåg, apotek utan mediciner och en strid ström av skattepengar till charlataner som upphandlats att sköta vård och omsorg.
Men vi blir allt fler som pratar om hur det verkligen är och som möter alliansens nyspråk med fakta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar