måndag 27 augusti 2012

Fortsatt hyckleri i försvarspolitiken

Vår försvarspolitik har ändrats i grunden sedan moderaterna tog över regeringsmakten. Bo Pellnäs beskriver det utmärkt i ett inlägg på Brännpunkt. Och den nya försvarsministern verkar vara samma nickedocka som den förra.
Bo Pellnäs hävdar att inköp av JAS-plan för 90 miljarder omöjligt kan lämna det övriga försvaret opåverkat. Vilket ju låter helt rimligt. Men vår regering tycks förlita sig helt på Nato (vilket den i och för sig inte är den första som gör), och lita på att de kommer till undsättning om vi drabbas.
För vi kan knappast försvara oss med enbart JAS-plan.
Och hur man lyckats pracka på det neutrala Schweiz JAS-plan är ju också en gåta. Det ligger ju mitt i "fredsprojektet" EU (dock inte medlem).
Det har alltid hycklats kring svensk försvarspolitik ända sen andra världskriget. Men det är oroande att se hur vi medborgare fortsätter att föras bakom ljuset på detta politikområde. "En svensk tiger" hette det en gång. Numera säger vi "En svensk vet ej".

2 kommentarer:

  1. Försvara oss emot vem, vad och varför?
    Om Ryssland skulle utlösa ett storkrig i Europa skulle deras ekonomi kollapsa. De är beroende av att vi köper deras gas, NATO står fortfarande för 75% av jordens totala försvarsbudget, den bästa utrustningen i Ryska armén ges till det fd Sibiriska militär distriktet (numera två distrikt). Redan Eisenhower garanterade Svenskt territorium...

    SvaraRadera
  2. Min poäng var närmast att ett försvar med i stort sett bara jaktplan är absurt. Och det bär mig emot att vi ska vara i Natos händer. Men å andra sidan, utan försvar kan vi ju inte motivera vår försvarsindustri och det vore ju en fördel.
    F ö tror jag inte Ryssland är intresserat av något storkrig.

    SvaraRadera