fredag 17 augusti 2012

Mer uppmärksamhet kring den verklige hjälten behövs

Farsen med Julian Assange fortsätter. Karlen blir alltmer patetisk. Särskilt med tanke på att han sökt asyl i ett land där presidenten inte drar sig för att trampa på yttrandefriheten. Det ger också Ecuador en hycklande profil. På Wikipedia kan man läsa om den ecuadorianske presidenten Rafael Correa:
"Den 10 maj 2007, åtalade Correa den Quitobaserade tidningen La Hora för förtal och förolämpning, för att tidningen skrivit att Correa skulle komma att styra Ecuador med "tumult, sten och träpinnar". Tidningen svarade att "ledaren (i tidningen) återger våra tankar och vi kommer att försvara inte bara vår rätt att manifestera våra åsikter utan också alla medborgares åsikter, såsom vi gjort under tidningens 25-åriga existens". Den ecuadorianska pressens gemensamma organ AEDEP, uttalade att "ingen modern ecuadoriansk politiker har någonsin försökt använda lagen på detta sätt för att tysta pressen."[5]The Committee to Protect Journalists protesterade också mot Correas beteende “Rädsla för rättsligt efterspel kommer att hindra den ecuadorianska pressen från att rapportera och kommentera händelser av allmänt intresse. Vi kräver att President Correa backar från sitt åtal och upphäver de lagar som stävjer internationell standard vad avser yttrandefriheten.”[6]The World Press Freedom Committee uttalade att "det är tydligt att detta försök att tysta den ecuadorianska pressen går rakt emot vad den grundläggande yttrandefriheten kräver, såsom den är avfattad i åtminstone två av statuterna i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.""
Medan Assange slåss mot väderkvarnar sitter däremot den verklige hjälten i Wikileakshistorien, Bradley Manning, som vågade ta fram det hemliga materialet, i fängelse, kanske för livet. Lite mer uppmärksamhet kring honom och vikten av att granska makten, även när det gäller USAs heliga krig mot terrorismen, kanske vore på sin plats.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar