söndag 16 februari 2014

Vad händer när människan blir överflödig?

Robotar kan ta över hälften av de amerikanska jobben, visar en amerikansk studie. Då sprider sig snart det hela till fler länder.
Men är mänskligheten verkligen betjänt av en sådan utveckling? Att vi gör själva människan överflödig? Vart ska dessa 50 procent arbetslösa ta vägen? Vem ska försörja dem? Och vad händer i ett samhälle där hälften av befolkningen inte har en sysselsättning?
Det här är förstås mumma för storkapitalet. Numera finns knappt några personliga ägare, allt är fonder och konsortier där pengar flyttas runt utan att någonsin komma i kontakt med verkligheten. Men verkligheten finns och den kommer att bli alltmer högljudd över en sådan här utveckling.
Till slut kommer ett sådant här scenario att leda till totalitära stater. Kapitalet måste kontrollera de medellösa massorna. Vi har redan sett det alltför många gånger. Det kanske är dags att sätta stopp innan kapitalet får ännu mer makt.
Människor i västvärlden kommer att se tillbaka på tiden från 40-talets mitt fram till 90-talets början som en lycklig parentes, då samhällena utvecklades för att (åtminstone på de flesta håll) alla människor skulle få det bättre. Det gör vi inte längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar