tisdag 3 november 2015

Besökare i Sverige bör förväntas följa våra lagar

Jag förstår inte vad det är som är så svårt med att avhysa det stora romska lägret i Malmö, eller för den delen vilka romska läger som helst.
Dessa romer är EU-medborgare. De har rätt att komma hit och vara här i tre månader. Tiggeri är inte förbjudet, men det är det däremot att campa mer än ett dygn på allmän och privat mark och då inte i närheten av markägarens tomt. Det är förbjudet att skräpa ned eller göra åverkan på natur och egendom. Dessa regler gäller för svenskar och för dem som kommer hit som turister, studenter eller för att jobba. Det finns ingen anledning att göra undantag för den romska gruppen.
Det kan låta som en motsägelse, för naturligtvis är det här en utsatt grupp, men att inte förvänta sig att de följer svenska lagar är ju ett sätt att förminska dem och inte ge dem samma människovärde som övriga som kommer hit.
Det vettigaste vi kan göra är att stödja de organisationer som arbetar på plats i Rumänien och sätta diplomatisk press på Rumänien att agera. Tiggeri kommer aldrig att lösa romernas problem.


3 kommentarer:

 1. Löser man inte problemet för dem, bör man inte tala om problemet. Batong är inte hjälp, hur svårt är det att fatta?!

  Vi vet hur det gick sist en oönskad folkgrupp bollades mellan europas nationer.

  Man kan inte inordna människor i det ordnade samhället genom att be de mest utsatta offra först. För ett antal år sedan brukade jag säga "Det som kräver militanta nazister i övriga europa, gör vi här i Sverige med polismakt.", men jag kan inte riktigt säga så längre för den svenska modellen att polisen övertag mer och mer nazistisk verksamhet har spritt sig i Europa. Jag har observerat romläger i stockholm i snart 15 år, jag minns ramaskrin från pressen när man fördrev romer i europa, men jag har sett hur vi gjort i 15 år här hemma. 15 år, minst så länge har politikerna känt till det här problemet, 15 år har EU haft möjlighet att lösa det.

  Jag föreslår följande: Kravet är givet. Lös dessa människors behov av att bo i husvagnar och tigga omedelbart, räkningen skall sedan skickas till deras respektive hemländer inom EU. Medlemsländerna måste tvingas ta hand om sin egna befolkning och förbjudas att försöka gentrifiera sina länder genom att fördriva fattiga och folkslag de inte vill ha. Lyder inte EU så är det bara minska bidraget till EU med de summor som detta kostar. Man skall försvara den fria rörligheten för folk i EU, det är nyckeln till att skapa ett annat EU. Ge varje människa i EU rätt till vilket annat EU lands sociala skyddsnät och förmåner, på hemlandets bekostnad. På så vis kan inget land i EU tjäna något på att slå sönder sina försäkringssystem, ingen kan spara en spänn på att suga ut de svagaste. Då skapar vi en positiv spiral i EU.

  Det är inte läge att sänka ambitionerna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det ändå vore så lätt som du föreslår. Men idén att skicka notan till hemländerna är bra. Tiggeri kommer dock aldrig att lösa de här människornas problem. Det gör bara utbildning, möjlighet att ta sig vidare i samhället.
   Med din lösning skulle man ju kunna sätta dem i skola här och skicka notan till hemländerna om de inte erbjuds skolundervisning hemma. Drömma kan man ju alltid.

   Radera
 2. "Tiggeriet löser inte deras problem", det är väl ganska självklart. Det är ju det att de måste tigga för att klara sig som är problemet.
  Om det var lite krut i de styrande politikerna så skull Martins lösning var lätt att genomföra.

  SvaraRadera