lördag 28 november 2015

En gaphals med stöd i kongressen

SD vill åsiktsregistrera muslimer. Inget att förvånas över, och heller inte att oroa sig för. Det skulle bli helt omöjligt att baxa ett sådant förslag genom riksdagen.
Mer deprimerande är att Donald Trump är den republikanske presidentkandidat som ligger bäst till bland republikanerna. Denne gaphals vill registrera alla muslimer i USA i en särskild databas. Och han rycker på axlarna när han får frågan om det inte påminner om Hitlertyskland.
Man vill inte tro att tillräckligt många amerikaner är så korkade att de skulle rösta på Trump. Numera röstar ju knappt hälften av dem ens överhuvudtaget (inte så konstigt med detta urval). Men det är ändå de rika och mäktiga som har en chans i amerikansk politik. Och bland dem verkar galenpannorna dugga tätt.
Men denna gång är det viktigare än någonsin att det blir en demokratisk president (i alla bemärkelser). Hillary Clinton har trots allt regeringserfarenhet och har verkat i diplomatiska sammanhang länge. (Tänk er Trump möta Putin, det blir ett avsnitt av Gladiatorerna).
För till skillnad från SD i den svenska riksdagen, skulle Trump i presidentrollen kunna få igenom att registrera muslimer. Kongressen består till stor del av män med åsikter som hans. Det är därför Obama fått så lite gjort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar