tisdag 17 november 2015

Liberalerna associeras med allianspolitik

Folkpartiet vill byta namn. Varför kan man fråga sig. Det är klart, med dagens opinionsstöd finns inte mycket folk kvar till folkpartiet. Men varför Liberalerna?
Detta ord har ju helt mist sin ursprungliga betydelse. Fast i Jan Björklund värld kanske associationen till ordet liberal, numera oftast med ordet ny i början (fast innebörden i politiken leder till ett mycket gammaldags samhälle), är positiv. Alliansen har ju stolt talat om sig själva som liberaler och alla partierna har tävlat om vem som är (ny)liberalast. Fast nu när Nya moderaterna inte är nya längre, utan gammelmoderater, verkar de hellre vilja kallas konservativa. Kanske också KD nu lutar åt det hållet.
Och då slår folkpartiet till. Äntligen kan de bli de verkliga liberalerna. Men då är begreppet liberal förknippat med alliansens åtta år med liberal politik, som raserat de svenska trygghetssystemen och gett den svenska skolan dåligt rykte genom dåliga elevresultat som nu avspeglar sig på både universitet och i arbetsliv. Så det är kanske rätt ändå  med Liberalerna, för partiet har inte varit särskilt intresserat av folk i gemen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar