fredag 20 november 2015

F d folkpartiet är kvar i det nyliberala

Jag förstår nu varför folkpartiet vill byta namn. De vill för gott lämna idén om socialliberalism bakom sig, den som en gång förde folkpartiet till nya höjder med Bengt Westerberg.
Nu vill man försäkra sig om att väljarna bara ska tänka på ordet liberal i den mening som allianspolitiken gett uttryck för de senaste åren.
Och det som verkligen visar att så är fallet är de två politikområden som f d folkpartiet nu vill satsa på: skatterna och bostadspolitiken.
När det gäller skatterna vill man sänka skatten på arbete, ta bort värnskatten, sänka bolagsskatten, sänka marginalskatten och höja gränsen för statlig skatt. Istället vill man införa en del miljöskatter och konsumtionsskatter. Och vilka kommer detta att gynna respektive drabba? De först nämnda skatterna är progressiva skatter, som man betalar utifrån inkomst. Ju mer man tjänar ju mer betalar man (är i alla fall tanken). De skatter f d fp föreslår ska höjas är platta skatter, dvs drabbar alla oavsett inkomst. M a o är detta klassisk allianspolitik och att Magdalena Andersson är intresserad av att diskutera detta är ju enbart deprimerande.
Den andra frågan, om bostadspolitiken, är inne på samma spår. F d fp föreslår marknadshyror för då blir fler lägenheter lediga tror man. Ja, för dem som redan har en lägenhet eller för dem med pengar. Ett antal människor som nu bor i lägenheter med någorlunda vettiga hyror, kommer att få dessa hyror höjda och kanske inte har råd att bo kvar. Vart de ska ta vägen är inte en fråga som intresserar f d fp.
Det finns m a o inga skäl att heta folkpartiet längre. Det bästa vore att partiet överhuvudtaget blev före detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar