tisdag 1 december 2015

40-talisterna lämnar, egoisterna in

Såg programmet "Köttberget checkar ut" på SVT häromkvällen. Claes Elfsberg pratar med kända 40-talister om deras syn på sin generation. Man får ju ta det med en nypa salt för det är ju väldigt kändis- och stockholmsfixerat. Men det är roligt att se klippen från tiden.
Men det var lite trist att varken Benny Andersson eller Magnus Härenstam kunde svara på frågan vad 40-talistgenerationen åstadkommit, annat än i negativa termer. Man talade om miljöförstöring och ett hårdare klimat i samhället.
Men jag, som tidig 50-talist, köper inte riktigt att 40-talisterna stått för egoismen i samhället. Det var 60-talisten Pär Nuder som myntade begreppet "köttberget" om denna generation. Men en hel del av det välfärdssamhälle som han njutit av frukterna av har faktiskt drivits fram av 40-talisterna. Och när det kommer till egoism och "tänka på sig själv" är det en tidsanda som kommit med senare generationer. Fast OK, det var väl 40-talisterna som uppfostrade de egoistiska generationerna av 60- och 70-talister. De som nu sitter vid köttgrytorna alltså.
De tongivande 40-talisterna ville ha ett bättre samhälle för alla. 60- och 70-talisterna ville ha ett samhälle för "mig". Och det har vi ju fått. Till sorg för 80- och 90-talister, som ska börja ta över den havererade skutan. Det är tråkigt att höra de unga säga "det var bättre förr", vilket jag hört en del gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar